"Καμπανάκι" από τον Συνήγορο του Πολίτη για τις έκτακτες εισφορές


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη για τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που πλήττουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, χωρίς να γίνεται την ίδια ώρα κάποια ανάλογη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, «οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί με τον συνήθη φόρο εισοδήματος και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ευπαθών ομάδων πολιτών».

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, η ανεξάρτητη αρχή με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται στους Έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια μέτρα, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια».
Ήδη από πέρσι στο Συνήγορο του Πολίτη έχει αυξηθεί υπέρμετρα ο αριθμός αναφορών από πολίτες σχετικά με τα φορολογικά μέτρα, που για άλλη μια φορά επιβαρύνουν υπέρμετρα τα δηλωθέντα εισοδήματα χωρίς να γίνεται ανάλογη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ενώ γίνεται μεγάλη κουβέντα για τη φοροδιαφυγή, η καταπολέμησή της παραμένει ουσιαστικά σε επίπεδο σχεδίου.
"Η παρέμβασή μας είναι θεσμικού χαρακτήρα" επεσήμανε η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, μιλώντας στο ΑΜΠΕ. "Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι, αλλά με τρόπο που να μην από-νομιμοποιηθεί αυτή η υποχρέωση" σημειώνει η κ. Σπανού και διευκρινίζει ότι "εάν δεν ληφθούν υπόψη κάποιες άλλες παράμετροι, άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια τους και εφόσον συνεχισθεί η φορολογική πίεση ενδέχεται να οδηγηθούν σε μη συμμόρφωση", τονίζει η κ. Σπανού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, από τις μέχρι σήμερα αναφορές προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα (αποπληρώνουν ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό δάνειο) εν μέσω συνεχόμενης μείωσης εισοδήματος.
Οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη, ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοπορισμού.
Έτσι το ύψος των έκτακτων φόρων εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων, οι οποίοι ενδέχεται να εκποιήσουν ιδιοκτησία ή να λάβουν πρόσθετα δάνεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση μάλιστα μη συμμόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους.
«Πολύ περισσότερο την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει άνισα τις διάφορες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη «έχει σημασία η εξέταση των μέτρων αυτών υπό το πρίσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε άλλες έννομες τάξεις της ΕΕ έχει κριθεί ότι η φορολόγηση του εισοδήματος σε ποσοστό άνω του 50% αυτού, προσδίδει στο φόρο απαγορευμένο δημευτικό χαρακτήρα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι από τη διαδοχική φορολογική επιβάρυνση, τόσο σε επίπεδο άμεσης φορολογίας (φόρος εισοδήματος, έκτακτες εισφορές και τέλη, φορολογία ακινήτων) όσο και σε επίπεδο έμμεσης φορολογίας (Φ.Π.Α. και ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καπνών κλπ) δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας δικαιωμάτων των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικότητας.
Έθνος online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου