Νέο «κούρεμα» από 12 έως 204 ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Του Γιώργου Γάτου

Διπλά «κουρεμένες» θα είναι οι συντάξεις του Μαΐου -κύριες και επικουρικές- που θα εισπράξουν έως τα τέλη Απριλίου περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Το σήμα για την παρακράτηση, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και σε οκτώ ισόποσες δόσεις (δηλαδή έως και το Δεκέμβριο) των νέων μειώσεων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο δίνει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Το «κούρεμα» αφορά τόσο τις επικουρικές για το ποσό πάνω από τα 200 ευρώ κλιμακωτά από 10% - 20% όσο και για κύριες (κατά 12% στο τμήμα πάνω από τα 1.300 ευρώ). Με βάση την εγκύκλιο:

Οι μειώσεις ισχύουν από την 1/1/2012 και η παρακράτηση των ποσών που αντιστοιχούν αρχίζει με την καταβολή της σύνταξης μηνός Μαΐου 2012. Οι μειώσεις δεν έχουν, ωστόσο, προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύουν και για τους νέους συνταξιούχους.
Το ποσό που αντιστοιχεί στις μειώσεις των συντάξεων μηνών Ιανουαρίου έως και Απριλίου 2012 θα παρακρατηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξη μηνός Μαΐου 2012.
Οι μειώσεις θα επιβληθούν στα ποσά που απομένουν μετά τις παρακρατήσεις οι οποίες προβλέπονται τόσο για τις κύριες συντάξεις (ήδη γίνονταν τρεις και προστίθεται τέταρτη μείωση μετά το βέτο της Ν.Δ. να μειωθούν παραπάνω οι επικουρικές για να καλυφθούν τα ελλείμματά στα Ταμεία) όσο και στις επικουρικές (τρίτη μείωση). Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι νέες μειώσεις κυμαίνονται αναλόγως με το ύψος των συντάξεων από 12 ευρώ - 204 ευρώ και είναι μηδενικές ή πολύ μικρές σε συντάξεις που βρίσκονται ελαφρώς πάνω από τα όρια των 200 ευρώ και των 1.300 ευρώ.
δΙΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ << Μολονότι για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται να γίνεται η μείωση σε κάθε σύνταξη χωριστά, εφόσον το ίδιο πρόσωπο εισπράττει περισσότερες από μία συντάξεις, για τις κύριες συντάξεις η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η μείωση θα γίνεται στο άθροισμα. Ετσι:
Εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει μία κύρια σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, το ποσό μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Εφόσον καταβάλλονται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις στο ίδιο πρόσωπο (π.χ. από το Δημόσιο και ταμείο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή από ένα ταμείο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΝΑΤ) ως καταβαλλόμενη σύνταξη θεωρείται το άθροισμα των συντάξεων αυτών. Η μείωση θα γίνεται από το Ταμείο (Δημόσιο ή ασφαλιστικό φορέα) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.
Στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου, όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, λαμβάνεται το συνολικό ποσό σύνταξης και η παρακράτηση γίνεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ με επιμερισμό κατά το ποσοστό της σύνταξης για κάθε δικαιούχο.
Ποιοι θίγονται 
Οι μειώσεις αφορούν τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων που υπάγονται στο υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ/ΕΤΑΜ κοινό καθεστώς, πρώην Ειδικά Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον Κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΑΠ-ΔΕΗ, Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), του Δημοσίου περιλαμβανομένων των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ, του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων και του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Ποιοι εξαιρούνται 
Από τη μείωση εξαιρούνται, οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν εξω-ιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας, θύματα τρομοκρατικών ενεργειών είτε βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειές τους, συνταξιούχοι με σοβαρές ασθένειες, συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες, καθώς και συνταξιούχοι λόγω γήρατος των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Ο χάρτης των μειώσεων στις συντάξεις
Οι τέσσερις μειώσεις στις κύριες συντάξεις
  • Μείωση από την παρακράτηση ΛΑΦΚΑ (3% - 14% ανάλογα με το ύψος του ποσού).
  • Μείωση από την παρακράτηση πρόσθετης εισφοράς ΛΑΦΚΑ 6% - 10% σε συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.
  • Μείωση 20% στο τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ αν
  • ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών.
  • Νέα μείωση 12% στο τμήμα των συντάξεων πάνω
  • από τα 1.300 ευρώ που απομένει μετά τις παραπάνω περικοπές. Στη σύνταξη του ΝΑΤ η μείωση είναι 7% από το πρώτο ευρώ.
Οι τρεις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις
  • Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω).
  • Μείωση 15% σε ΤΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).
  • Μείωση 10% για ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω.
Παραδείγματα μείωσης διπλών κύριων συντάξεων:
Για συνταξιούχο του ΟΑΕΕ (700 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (605 ευρώ)
η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων, δηλαδή επί των 5 ευρώ (- 0,60 ευρώ). Η μείωση θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.
Για συνταξιούχο του Δημοσίου (1.200 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800 ευρώ) η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί των 700,00 ευρώ (700,00 ευρώ Χ 12% = 84,00 ευρώ μείωση) από τη σύνταξη του Δημοσίου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου