Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου στην Ελλάδα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Όλι Ρεν. Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Ρεν, μιλώντας στην ειδική ακρόαση της τρόικας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα ο Γιοργκ Άσμουσεν, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο κ. Ρεν στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Είπε επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε», συμφώνησε ο κ. Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως μια συνεχή «αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας για την εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων» και την ανάταξη των οικονομικών της.
«Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο κ. Ρεν.
«Η Τρόικα των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει, μπορεί να επιτρέψει, μπορεί να υποστηρίξει», τόνισε ο κ. Ρεν. «Αλλά στο τέλος, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό».
Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε από την πλευρά του ο Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφερόντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
O κ. Ρεν επισήμανε ακόμα ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» πρόσθεσε.
«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» παραδέχτηκε από την πλευρά της ΕΚΤ ο κ. Άσμουσεν.
«Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή και αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».
ΤΑ ΝΕΑ ONLINE