Μίνι Μνημόνιο με νέα μέτρα 6 δισ. έως το 2015


Εγκρίθηκαν άρον – άρον χτες από το υπουργικό.

Μίνι-Μνημόνιο με περικοπές  ύψους 6 δισ. ευρώ στο δημόσιο ετοιμάζει  η κυβέρνηση, το οποίο θα σημάνει  πιθανότατα νέες ανατροπές και «θυσίες» για μισθοσυντήρητους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Το υπουργικό συμβούλιο  εξουσιοδότησε τον αναπληρωτή υπουργό  Οικονομικών κύριο Φίλιππο Σαχινίδη να αναθέσει στο ΚΕΠΕ τη διενέργεια Έκθεσης Δαπανών (spending review) για να καθοριστούν οι τομείς από τους οποίους θα περικοπούν τα επόμενα χρόνια κονδύλια δισεκατομμυρίων, με απώτερο στόχο την δημιουργία πλεονασμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η επισκόπηση των δαπανών  Γενικής Κυβέρνησης 2013 – 2014 αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο  του σχεδίου Μνημονίου. Στόχος της  είναι η αποτελεσματικότερη κατανομή των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων, που σημαίνει ότι θα χάσουν σημαντικά έσοδα επιχειρήσεις ή  νοικοκυριά που εξαρτώνται οικονομικά από το δημόσιο.

Μετά τις περικοπές  που θα αποφασιστούν, θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (το σύνολο δηλαδή του στενού και  ευρύτερου δημοσίου τομέα) κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ ετησίως, για τα έτη 2013 και 2014.

Επιπλέον, το ΚΕΠΕ θα εισέλθει και στην κρίση της ουσίας της  δημόσιας δαπάνης, για τον περαιτέρω  εξορθολογισμό της (δηλαδή την περικοπή ή ανακατανομή των κονδυλίων) στη διετία 2015 και 2016.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για την ελληνική δημοσιονομική  πραγματικότητα αξιολόγηση. Η Έκθεση δαπανών επιδιώκεται να εντοπίσει  τη σπατάλη, την κακή διαχείριση, την  αναποτελεσματική χρήση των περιορισμένων  πόρων του κράτους, και τελικά να καταδείξει με τις προτάσεις της, σε αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση,  ποιες λειτουργίες του κράτους και των φορέων του είναι ήσσονος προτεραιότητας και πρέπει να καταργηθούν – προφανώς μαζί με θέσεις και αποδοχές.  

Η αξιολόγηση αυτή θα «εμπλουτίσει»  την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Η αξιολόγηση αυτή όμως έχει ήδη ξεκινήσει για το 2012. Για  το τρέχον δημοσιονομικό έτος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και  Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προετοιμάζουν  το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013 – 2016.

Η ολοκλήρωση της θα ολοκληρωθεί  μέχρι τον Ιούνιο,  σε τρείς φάσεις :

-              1η Έκθεση προόδου την 30 Μαρτίου 2012: καταγραφή και κατηγοριοποίηση δαπανών και πρώτα συμπεράσματα

-              2η Έκθεση προόδου την 15 Μαϊου 2012: προσχέδιο προτάσεων

-              Ολοκλήρωση επισκόπησης την 30 Ιουνίου 2012: ολοκλήρωση και παράδοση μελέτης και συμπερασμάτων

Οι ομάδες έργου που  έχουν συσταθεί στο ΓΛΚ προετοιμάζουν  ήδη τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων και  των εποπτευομένων από αυτά φορέων, η οποία θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, όσο η έρευνά τους θα κλιμακώνεται και εμβαθύνει στην ανάλυση τους.


Το πρώτο θέμα online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου