Χορός πάνω στα ερείπια


Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Οι πανηγυρισμοί για την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες παραπέμπουν σε τσίρκο. Επειδή, υποτίθεται, η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε. Και όμως, η Ελλάδα έχει πλέον όλα τα τεχνικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά μιας χρεοκοπημένης χώρας. Αλλά και οι πανηγυρισμοί για τη διαδοχή του Παπανδρέου από τον Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ – με στόχο τη νίκη στις εκλογές και την αυτοδυναμία! – είναι της ίδιας αξίας. Κυρίως επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το κόμμα αυτό θα υπάρχει και στο μέλλον.
Στο μέρος του «κουρέματος» τα πράγματα είναι απλά και σαφή:

● Η Ελλάδα θα βρίσκεται οριστικά εκτός αγορών για πολλά χρόνια – ό,τι δηλαδή προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε προσφεύγοντας στην τρόικα.
● Το υποτιθέμενο «όφελος» από το «κούρεμα» αποτιμάται μετά βίας, επί του συνόλου των 360 δισ. ευρώ, στα 40-45 δισ. (μετά την αποζημίωση ιδιωτών και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών).
● Ύστερα από συνολική μείωση (ακαθάριστη) 100 δισ., η Ελλάδα δανείζεται 130 δισ. αυξάνονταςπεραιτέρω το χρέος της.
● Το έλλειμμα ήδη βρίσκεται εκτός ελέγχου και θεωρείται απίθανη η τιθάσευσή του με δεδομένη την επιδείνωση της ύφεσης: 7% το 2011, 7,5% το τελευταίο τρίμηνο. Ήδη η πρόβλεψη για ύφεση κάτω του 3% το 2012 έχει αναθεωρηθεί σε πάνω από 5% και δεν έχουμε κλείσει ακόμη το πρώτο τρίμηνο, ενώ και ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί από τον πρώτο μήνα.
● Η ανεργία έχει και επισήμως τριπλασιαστεί στη διάρκεια της διετούς επιτήρησης από την τρόικα, ενώ τα λουκέτα δεν έχουν τελειωμό. Ύστερα από την πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για ανεργία πάνω από το 20%, τώρα ο επόμενος «στόχος» τοποθετείται κοντά στο 30%. Με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.
● Τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς «ανακεφαλαιοποίηση» μετά το «κούρεμα» της περιουσίας και των καταθέσεών τους, με την ανεργία να εκτινάσσεται, βαδίζουν ολοταχώς προς τον γκρεμό, μαζί με τις συντάξεις, τις οποίες υποτίθεται ότι θα έσωζαν με το PSI.
● Οι... αγορές, για χάρη των οποίων – και μόνο... – έγινε το «κούρεμα», ήδη αξιολογούν τα νέα κουρεμένα ομόλογα ως εξ ίσου αναξιόπιστα με τα παλιά, θεωρώντας ότι το μόνο που κατάφερε η Ελλάδα με την αναδιάρθρωση χρέους ήταν να γυρίσει τον χρόνο μόλις έξι μήνες πίσω. Προεξοφλούν έτσι την επόμενη χρεοκοπία.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση του James Mackintosh στους Financial Times:
«Υπάρχει ακόμη εύλογη πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ κάποια στιγμή. Και τότε οι επενδυτές θα δοκιμάσουν πόσο αξίζουν στην πραγματικότητα οι προβλέψεις του βρετανικού δικαίου των νέων ομολόγων».
Πού στηρίζονται οι διαρκώς αυξανόμενες προβλέψεις περί αναμονής νέας χρεοκοπίας; Στο ότι το χρέος δεν μειώθηκε, στα εκτός ελέγχου ελλείμματα και στα συντρίμμια της ελληνικής οικονομίας. Πάνω σε αυτά τα συντρίμμια, ωστόσο, Παπαδήμος, Βενιζέλος, Σαμαράς και διαπλοκή πανηγυρίζουν επειδή η Ελλάς... εσώθη και μπορεί να βαδίσει στον δρόμο της «ανάπτυξης».
Η ασυναρτησία στο μεγαλείο της, θα πείτε ίσως. Όμως τα πράγματα είναι απλά. Με εξαίρεση τις στομφώδεις – και βλακώδεις – εμφυλιοπολεμικές κορώνες, κανένα άλλο επιχείρημα δεν θα μπορούσε να επιστρατευθεί εν όψει των επόμενων πρόωρων εκλογών. Η εξαγγελία της «ανάπτυξης», λοιπόν, δεν έχει καμιά σημασία αν θα είναι ρεαλιστική. Απλώς είναι η μόνη διαθέσιμη.
Ως εκ τούτου ο χορός επί των οικονομικών, κοινωνικών, εθνικών και ανθρώπινων ερειπίων της Ελλάδας μπορεί να είναι παράταιρος και ασυνάρτητος, αλλά είναι το μόνο πρόσχημα που απέμεινε σε όσους έσυραν τη χώρα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Το ποντίκι

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου