Αίτημα Ευ. Βενιζέλου προς τη Βουλή

Να κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής ο πρώην γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κ. Ευάγγελος Βασιλάκος, ζήτησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ευτύχιο Δαμιανάκη.

Αφορμή για την επιστολή του κ. Βενιζέλου στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Βασιλάκου σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όπου άφησε υπαινιγμούς για εμπλοκή του κ. Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρωθυπουργού, στη συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία που υπεγράφη τελικά, «επιβλαβή», συνδέοντας την εκτίμησή του με την απόφαση για ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, ως μέρος της συμφωνίας, για τα οποία θα καταβληθούν «τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον».
Μιλώντας γενικότερα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ανέφερε ότι οι παλαιότερες διεφθαρμένες πρακτικές συνεχίζονται και σήμερα και πρόσθεσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια οι περισσότερες αγορές οπλικών συστημάτων ήταν υπερκοστολογημένες, με απευθείας αναθέσεις, ενώ μέχρι το 2006 δεν επιβαλλόταν ποινική ρήτρα σε περίπτωση που τα οπλικά συστήματα ήταν ατελή. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δέχθηκε κριτική όταν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, άρχισε να επιβάλει ποινικές ρήτρες.
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπήςΟ κ. Βασιλάκος, που έχει κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα να τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες, διότι οι εμπλεκόμενοι δεν καταθέτουν όλα όσα γνωρίζουν. Πρότεινε, δε, να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει μία προς μία όλες τις συμβάσεις από το 1996 και μετά, καθώς, όπως πρόσθεσε, το υπέρογκο κόστος για τη σύναψή τους συνέβαλε στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του προς τον Δαμιανάκη επισημαίνει ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Βασιλάκος θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας και, με βάση αυτό, ζητά να κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή, προκειμένου «να ενημερώσει για τις απόψεις και εκτιμήσεις του, παραθέτοντας και όλα τα σχετικά στοιχεία».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου