Κόψτε πάλι! Στόχος ΔΕΚΟ και δημόσιοι υπάλληλοι

Με «άσχημες διαθέσεις» έρχεται η τρόικα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα εν όψει της πέμπτης δόσης. Διατυπώνει τελεσίγραφα για πρόσθετες περικοπές στις ΔΕΚΟ και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Τελεσίγραφο για πρόσθετες περικοπές στις ΔΕΚΟ και εξίσωση των μισθών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, στέλνει η τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα «με άγριες διαθέσεις» την επόμενη εβδομάδα.

Με κίτρινες κάρτες στις αποσκευές του, το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας -αν και χαμηλόβαθμο- διαμηνύει ότι δεν προτίθεται «να μασήσει τα λόγια του» στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές.

Στις σκληρές απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα περιλαμβάνεται η ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις ΔΕΚΟ με αιχμή τη μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, τον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο Συνοχής.
Οι αξιωματούχοι των τριών οργανισμών αναμένεται να τονίσουν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι το σύστημα των μισθών και των επιδομάτων στην ελληνική διοίκηση είναι απρόσμενα πολύπλοκο και άνισο, ότι εξακολουθεί να δίνει υψηλότερες παροχές για ανάλογη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι μισθοί θα πρέπει να συνδεθούν πλέον με την παραγωγικότητα. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013.
Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και το αίτημα της τρόικας για νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και για μείωση των αμυντικών δαπανών.
Στο πλαίσιο του μηνύματος «κόψτε πάλι», που είναι το δόγμα των πιστωτών της χώρας μας -οι οποίοι σημειώνουν με νόημα ότι εκκρεμούν προς εκταμίευση 57 από τα 110 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας- «αγκάθι» στις συζητήσεις θα είναι το εύρος και το περιεχόμενο των αναπόφευκτων πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 (7,5% του ΑΕΠ ή 17 δισ. ευρώ), με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010.
Από το αποτέλεσμα αυτής της νέας τριμηνιαίας αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση, τον Ιούνιο, της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την περίοδο 3-13 Μαΐου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ ethnos online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου