Από μισθούς και συντάξεις θέλει να βγουν τα 8 από τα 11,8 δισ. η τρόικα


Προθεσμία έως την Κυριακή έχει η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περίπου 7 - 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με όσα διαμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.
Τα δεδομένα αυτά ανέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους συναντήθηκε αργά το βράδυ, μετά τη νέα συνάντηση που είχε το απόγευμα με την τρόικα. Για την ενίσχυση του προϋπολογισμού των μέτρων που αφορούν μισθούς και συντάξεις ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από τα 65 σήμερα. Ετσι, η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου δείχνει να έρχεται όλο και πιο κοντά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον κ. Στουρνάρα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup την περασμένη Παρασκευή, ότι το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ πρέπει να κλείσει σε 10 ημέρες, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αποφασιστούν τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας στο επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ κατέστησαν χθες σαφές στον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου ότι το πακέτο πρέπει να αποτελείται κατά τουλάχιστον 7 - 8 δισ. ευρώ από μέτρα σχετικά με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ετσι, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και όλοι οι συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν υψηλό λογαριασμό.

ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΔΙΣ. Σημειώνεται ότι στο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ που είχε διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο διέρρευσε προ ημερών, προβλέπεται εξοικονόμηση σχεδόν 6 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Επομένως, για να γίνει αποδεκτό από την τρόικα πρέπει να βρεθούν άλλα 1 - 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 θα δώσει εξοικονόμηση περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, μέχρι στιγμής από την τρόικα έχει δοθεί πράσινο φως μόνο για τα 7,8 από τα 11,8 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 4 δισ. ευρώ σε αμφισβήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου