Με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η … Task Force, πάνω από 40% «ψαλίδι» στο κράτος


Τα πρώτα στοιχεία από την αξιολόγηση των δομών του κράτους έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μείωση του κράτους φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 40% και αυτό θα γίνει με καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τομέων σε όλα τα υπουργεία. Ήδη τα σχέδια περικοπών έχουν ολοκληρωθεί για τα υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μείωση των δομών του κράτους θα ξεπεράσει το 50%, ενώ αυτό το ποσοστό το προσεγγίζουν και άλλα υπουργεία.
Την συνολική διαδικασία για όλα τα υπουργεία συντονίζει ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, όμως τη γενική εποπτεία έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Στελέχη που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία έλεγαν στο protothema.gr πως οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου σε σχέση με τη μείωση του κράτους θα είναι «σαρωτικές», ενώ το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης με την Task Force αυτή την εβδομάδα. Οι συναντήσεις του υπουργού με τα τεχνικά κλιμάκια της Task Force θα είναι πυκνές μέχρι την Παρασκευή. 

Προς το παρόν τα περισσότερα υπουργεία έχουν καταθέσει τρία σενάρια περικοπών: ένα μετριοπαθές, ένα αισιόδοξο και ένα τρίτο με ελάχιστες μειώσεις στις δομές. Τα υπουργεία που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα καταργήσεων των δομών τους – λόγω της φύσης του αντικειμένου τους – είναι το Άμυνας και το Προστασίας του Πολίτη. Σε όλες τις περιπτώσεις το χαμηλότερο όριο περικοπών δεν μπορεί να πέσει κάτω από 30%, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Task Force. 

Η αξιολόγηση των δομών του κράτους είναι ένα πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, που έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα η Τρόικα. Μετά από αυτό θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η δεύτερη αυτή αξιολόγηση θα γίνει με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ, από το οποίο θα περάσουν με εξετάσεις όσοι υπάλληλοι (μόνιμοι ή αορίστου χρόνου) διορίστηκαν χωρίς διαγωνισμό. Οι απολύσεις έχουν αποκλειστεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σχέδια εκ περιτροπής εργασίας που προωθούνται από άλλα υπουργεία.   


Το πρώτο Θέμα online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου