Σε απολύσεις και μειώσεις μισθών επιμένει η τρόικα


Μέτρα 2,5-3 δισ. ευρώ απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα από τη λίστα της κυβέρνησης και επανήλθε στην απαίτηση για απολύσεις στον δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων αφού μόνο έτσι πιστεύει ότι θα υπάρξει σίγουρη εξοικονόμηση δαπανών. 
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που απέρριψε η τρόικα αφορούν τους εξής τέσσερις τομείς:
1 Τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, φέρεται να επισήμαναν οι τροϊκανοί, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις. «Χωρίς απολύσεις, τι εξοικονόμηση θα έχετε;» είπαν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι.
Αλλά και για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν άποψη ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο των μέτρων που είχε διαρρεύσει προβλεπόταν εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

2Την άμυνα. Η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «κοροϊδία», δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.
Στην άμυνα έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο των μέτρων εξοικονόμηση ύψους 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 437 εκατ. ευρώ από μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

3Την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

4Τα φάρμακα. Από τον τομέα της Υγείας προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.
«Αυτό που θέλουν είναι απολύσεις και μείωση συντάξεων και μισθών», μετέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενη στην απογευματινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
Και αυτό γιατί με τα μέτρα αυτά υπάρχει σχετική ασφάλεια ως προς την αποτελεσματικότητά τους. «Εμείς βεβαίως θα παλέψουμε να τους πείσουμε ότι και χωρίς απολύσεις μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η τρόικα έδειξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για άλλη μία φορά χθες το σκληρό διαπραγματευτικό της πρόσωπο. «Ηταν δύσκολα, υπήρχε πίεση», μετέφερε πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 4 μ.μ. και διήρκεσε δυόμισι ώρες.
Ωστόσο ο Πολ Τόμσεν δήλωσε αποχωρώντας ότι «ήταν μια καλή συνάντηση».
Ο Πολ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ εμφανίστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με δύο λίστες μέτρων στη σύσκεψη.
Η πρώτη ήταν ύψους 5,5 δισ. ευρώ και περιελάμβανε όλα τα μέτρα που αποδέχονται χωρίς επιφυλάξεις. Βασικά, ήταν τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων και των μισθών.
Μια δεύτερη λίστα ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ αφορούσε μέτρα τα οποία μάλλον θα δεχθούν, αφού όμως προηγουμένως εξειδικευθούν και γίνουν διευκρινίσεις επ' αυτών.
Ολα τα υπόλοιπα μέτρα ήταν στη «μαύρη λίστα» αυτών που απορρίφθηκαν και δεν κατέθεσαν στο τραπέζι.
Στο θέμα των εσόδων ζητήθηκε επίσης μεγαλύτερη εξειδίκευση, χωρίς όμως να μπουν νέοι φόροι.
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν πως προκειμένου να είναι πειστική η κυβέρνηση στις προβλέψεις της πρέπει να φέρει πρώτα κάποια αποτελέσματα στις προσπάθειές της.

ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου