Παίρνουν πίσω τα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία!


Πάνω από επτά ώρες διήρκεσε η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στη Λισαβόνα, στην οποία συζητήθηκαν νέες αυξήσεις φόρων, σε αντικατάσταση των μέτρων λιτότητας που προκάλεσαν αντιδράσεις χωρίς προηγούμενο στη χώρα.
Ανακοινώθηκε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες ότι οι νέες κυβερνητικές προτάσεις για τους φόρους θα τεθούν υπόψη των βουλευτών έως την 15η Οκτωβρίου.

Μετά την έντονη κοινωνική αντίδραση η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου απέσυρε, τελικά, το μέτρο που είχε εξαγγείλει τις πρώτες μέρες του τρέχοντος μηνός περί αύξησης της εισφοράς των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία από το 11% των αποδοχών τους σήμερα στο 18%, και την ταυτόχρονη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς από το 23,75% στο 18%. Παραμένουν σε ισχύ διάφορα μέτρα λιτότητας, όπως προέβλεπαν οι όροι που έχει θέσει η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε να λάβει η Λισαβόνα.
Η πορτογαλική κυβέρνηση εξάλλου προαναγγέλλει τη θέσπιση φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο αλλά και της ιδιοκτησίας, οι διατάξεις των οποίων θα πρέπει πάντως να τύχουν της έγκρισης της τρόικας.
Στην πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί ένας πρόσθετος χρόνος για να εκπληρώσει τη συμφωνημένη με την τρόικα δημοσιονομική προσαρμογή, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τώρα, η Λισαβόνα αναμένει από τους πιστωτές της την εκταμίευση μίας δανειακής δόσης ίσης με 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτει το ίδιο πρακτορείο.
Το Σάββατο το συνδικάτο CGTP και πολλά άλλα σωματεία έχει προσκαλέσει τους εργαζόμενους σε δυναμική κινητοποίηση. Η τελευταία μεγάλης εμβέλειας συνδικαλιστική κινητοποίηση έγινε την 15η Σεπτεμβρίου.
Εθνος. gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου