Δημόσιο: Καταργούνται «δώρα» και επίδομα αδείας, αναστέλλεται το επίδομα ευθύνης


Νέες σημαντικές μειώσεις δρομολογούνται στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο καθώς καταργούνται τα «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας, αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ευθύνης, περικόπτονται οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια αλλά και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Παραμένει δε ανοικτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις αυτές, μεσοπρόθεσμα, να αποδειχθούν μεγαλύτερες, εφόσον υιοθετηθεί ρήτρα αντικατάστασης, που σημαίνει πως εάν υπάρχουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προγράμματος το 2013, αυτές θα καλύπτονται αυτόματα, από τις αρχές του 2014, με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ειδικότερα τα περίπου 1,3 δισ. που αναμένεται να εξοικονομηθούν από τη μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο θα προέλθουν από:

  • Κατάργηση των «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτά αποφέρουν στους εργαζομένους περίπου 1.000 ευρώ μεικτά ετησίως που σημαίνει πρακτικά ότι για έναν χαμηλόμισθο του Δημοσίου με μηνιαίο μισθό 780 ευρώ και ετήσιες συνολικές απολαβές 10.360 ευρώ προκύπτει μείωση αποδοχών της τάξης του 9,5%.
  • Περικοπές αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, πιθανόν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, μεσοσταθμικά κατά 12%. Οι μειώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε δικαστικούς, της τάξης του 23%, στους πανεπιστημιακούς, 17,5% και στους γιατρούς του ΕΣΥ κατά 13,5%. Μικρότερες αναμένεται να είναι οι μειώσεις στους ένστολους, οι οποίοι τελικά δεν αποφεύγουν όμως τις περικοπές, που αναμένεται να είναι της τάξης του 6 - 7,5%. Παράλληλα καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή στα σώματα ασφαλείας.
  • Νέες περικοπές αναμένονται σε υπερωρίες και επιδόματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδικήσης ενώ προκειμένου να διασωθούν τα επιδόματα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αναστέλλεται ή μειώνεται δραστικά η χορήγηση του επιδόματος ευθύνης στα στελέχη του δημοσίου τομέα.
  • Μεγάλες μειώσεις αναμένονται και στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 20% - 30%.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου