Οι Ισπανοί φωνάζουν «φτάνει!» Λαοθάλασσα ενάντια στη λιτότητα σε Μαδρίτη και Λισαβόνα


Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Η διαδήλωση έγινε μία ημέρα μετά τη δήλωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν νέες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Ανάλογη συγκέντρωση στη Λισαβόνα εκτιμάται ότι συγκέντρωσε 100.000 άτομα. 
Διαδηλωτές από ολόκληρη την Ισπανία με σφυρίχτρες στο στόμα κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Αρκετά!» και «Βυθίζουν τη χώρα», διαμαρτυρόμενοι κατά των περικοπών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ενέκρινε την Παρασκευή σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή μιας νέας σειράς φόρων στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας, και που αναμένεται να της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει, επίσης, την εισαγωγή νέων φόρων για την πυρηνική ενέργεια, έναν φόρο για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως και έναν φόρο 6% στην παραγωγή ενέργειας εν γένει.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στην Πορτογαλία

Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισαβόνα και χιλιάδες ακόμη σε άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ως αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 από την τρόικα.

«Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», «Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό.

Οι διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και 30 ακόμα πόλεις δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου τους μισθούς κατά 11% με 18%.


ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου