ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ. Πόσο μειώνονται οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο


«Προάγγελο» των αλλαγών στο Δημόσιο θα αποτελέσει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- μείωση των οργανικών θέσεων στο 60%. Το νέο οργανόγραμμα θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση τις επόμενες ημέρες και θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ο νέος οργανισμός, που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών όλων των κρατικών υπηρεσιών, θα αποτελέσει «πιλότο» και για την αλλαγή των υπόλοιπων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους οργανισμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων θα ακολουθήσει «έκρηξη» της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες που καταγράφουν κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.
Οπως αναφέρει το Εθνος, δεν είναι στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να γίνουν απολύσεις, αλλά υποχρεωτικές μετατάξεις του προσωπικού που θα πλεονάζει. Υποψήφιοι προς μετακίνηση θα είναι κυρίως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι θα μετακινηθούν σε φορείς που έχουν ανάγκη από προσωπικό αντίστοιχων προσόντων, όπως είναι νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και αστυνομικά τμήματα που χρειάζονται διοικητικούς υπαλλήλους, με στόχο να βγουν σε περιπολίες όλοι οι ένστολοι υπάλληλοι. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για μια δυναμική διαδικασία που θα ξεκινήσει ουσιαστικά στα τέλη του 2012, καθώς θα συνδυαστεί με την αξιολόγηση του προσωπικού και τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου.
Το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση των πρώτων 21 οργανισμών του Δημοσίου είναι έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προβλέψει με λεπτομερή προεργασία να μην απολυθεί προσωπικό. Μόλις 45 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, από το σύνολο των 5.256 υπαλλήλων, θα μετακινηθούν σε φορείς του στενού δημόσιου τομέα και οι μετατάξεις τους θα εκληφθούν ως προσλήψεις.
Την άμεση εφαρμογή του νέου Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης, μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε τη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων, που χαλάρωσαν τη λειτουργία τους λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με στόχο να εφαρμοστεί το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Η ευθύνη της σύγκλησης των νέων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία αποτελούνται στην πλειονότητά τους από δικαστικούς και δεν συμμετέχουν συνδικαλιστές, ανήκει στις πολιτικές ηγεσίες των αντίστοιχων υπουργείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Δικαίου, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για οικονομικά αδικήματα και προβλέπεται η επιβολή οριστικής παύσης με χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ. Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η απόφαση για την επιβολή προστίμου εκτελείται ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου. Επίσης τίθενται αυτοδίκαια σε αργία και δεν πληρώνεται το 75% του μισθού του μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ο υπάλληλος που:
Στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης.
Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή της πορνογραφίας ανηλίκων.
Του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των έξι μηνών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου