Η τρόικα ξανάρχεται με τελεσίγραφα: «Μειώστε τους μισθούς»

Ασφυκτικές πιέσεις για άμεση μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ασκούν οι δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την περιορισμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και ζητούν πρόσθετα μέτρα

Τελεσίγραφο για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και «ενίσχυση» της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (κυρίως των συμβάσεων ορισμένου χρόνου) στέλνει η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους και εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από την έως τώρα περιορισμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Ενδεικτικό του σκληρού «πρέσινγκ» που ασκούν οι εμπειρογνώμονες είναι πως έσπευσαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΝΕΟΓΑΛ. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών, αλλά τελικά αποφασίστηκε πάγωμα των αποδοχών.
Μάλιστα επανήλθαν στο θέμα στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μιχάλη Χάλαρη, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις. Η συνάντηση κράτησε συνολικά τρεισήμισι ώρες, γεγονός που πιστοποιεί το ενδιαφέρον που δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για το θέμα του μισθολογικού κόστους.
Αλλαγές στον νόμο
Ουσιαστικά οι εμπειρογνώμονες θέλουν γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου των επιχειρησιακών συμβάσεων, ζητώντας νέα παρέμβαση μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου. Το μήνυμα που στέλνουν είναι σαφές: το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθεί και η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει περισσότερο ευέλικτη.

Στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και ποια είναι τα αποτελέσματα. Σημειώνεται πως η γενικευμένη εφαρμογή των νέων συμβάσεων εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών έως και 25%, δημιουργώντας νέο τοπίο στην αγορά εργασίας. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Χάλαρης, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι εντονότερο στη Β. Ελλάδα και ακολουθούν η Αττική και η Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ έχουν δεχτεί περισσότερα από 1.000 ερωτήματα εργοδοτών για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Την ίδια στιγμή έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο περισσότερες από 600 αιτήσεις για τη δημιουργία σωματείων σε επιχειρήσεις, όπου έως τώρα δεν υπήρχε εκπροσώπηση. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών εκτιμάται πως είναι η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων από τα νεοσύστατα σωματεία (καθώς οι κλαδικές ομοσπονδίες δεν συναινούν σε μειώσεις μισθών).
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται πως ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις έχει μόλις ένα μήνα ζωής και δεν έχουν ακόμα φανεί τα αποτελέσματα. Επομένως δεν χρειάζεται να υπάρξει νέα παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά θα επισημάνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη με εκπροσώπους της τρόικας.
Εκτός από τη γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων οι εμπειρογνώμονες ζητούν και πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό πως έθεσαν εκ νέου προς συζήτηση το θέμα της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
Ορος - φωτιά
Ο σχετικός όρος περιλαμβανόταν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά δεν συμπεριελήφθη στον τελευταίο νόμο, καθώς διαφωνούσαν ακόμα και οι εργοδότες με ανάλογη ρύθμιση. Σημειώνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου στην αγορά εργασίας, καθώς θα σηματοδοτούσε το τέλος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, μέτρο που οδηγεί στη μείωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στην ανάγκη αξιοποίησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκτιμώντας πως το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί σε ικανοποιητικό βαθμό στην ελληνική αγορά εργασίας.
Ωστόσο -όπως επεσήμανε και στη συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες ο Μ. Χάλαρης- με τον πρόσφατο νόμο προβλέπεται δοκιμαστική περίοδος ενός έτους για τις νέες προσλήψεις. Επομένως το υπουργείο εκτιμά πως το μέτρο αυτό αρκεί και δεν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού οι εκπρόσωποι της τρόικας «ξεσκονίζουν» κυριολεκτικά τα στοιχεία για τα οικονομικά των Ταμείων. Μεταξύ άλλων ενημερώνονται αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα των Ταμείων, τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών αλλά και τα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών.
Αυτήν την εβδομάδα η συζήτηση θα επεκταθεί και στις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, καθώς υπάρχουν θέματα που είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα -με βάση και το μνημόνιο- αναμένονται παρεμβάσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης αλλά και στον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ethnos online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου