Μια ανάσα από το 15% η ανεργία στην Ελλάδα


Στο 14,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σημειώνοντας έτσι το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 7ετίας. Περισσότερο πλήττονται οι νέοι, ενώ τα Ιόνια νησιά και η Βόρεια Ελλάδα κατέχουν τα θλιβερά πρωτεία της ανεργίας στη χώρα κατά τον τελευταίο μήνα του 2010.
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 41.068 νέοι άνεργοι σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ σε σύγκριση με τον τελευταίο μήνα του 2009 προστέθηκαν στον κατάλογο των ανέργων 223.893 άνθρωποι.
Δύο στους 5 νέους ηλικίας έως 24 ετών είναι άνεργοι (ποσοστό 39%), στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών άνεργος είναι ένας στους πέντε (21%) και, τέλος, στην ομάδα 35-44 ετών άνεργοι είναι το 12,2% του εργατικού δυναμικού.
Κατά τον Δεκέμβριο του 2010 τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα Ιόνια (23,1%) και ακολουθούν η Δυτ. Μακεδονία (17,7%) και η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (15,6%).
ΓΣΕΕ: Η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη
Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία είναι σημαντικά υψηλότερη από τη στατιστική ανεργία εκφράζει η ΓΣΕΕ με αφορμή τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας απ' τις "δαγκάνες" του μνημονίου, την ύφεση και την κρίση».
Η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα απαιτούν και διεκδικούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απαιτούν ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων) για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, η οποία δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση αλλά ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, συμπληρώνεται.

tvxs

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου