Αποζημιώσεις σε καθαρίστριες του δημοσίου που εμφανίζονταν ως «εργολάβοι»


Χιλιάδες ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο σε 105 καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Οι καθαρίστριες είχαν προσφύγει στο δικαστήριο καθώς, αν και εργάζονταν με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, εμφανίζονταν στις λίστες του Δημοσίου ως εργολάβοι, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο από τις προβλεπόμενες συμβάσεις.
Ωστόσο, μετά το 2005 οι καθαρίστριες εντάχθηκαν σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία τους κατά το παρελθόν για την κατάταξή τους σε μισθολογικά κλιμάκια. Έτσι, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι το Δημόσιο παραβίαζε τα δικαιώματά τους και διατάσσει την αποζημίωση της καθεμίας με ποσά κατά περίπτωση από 50 έως 72 χιλιάδες ευρώ, με τους νόμιμους τόκους.
Η δικαστική απόφαση δέχεται ότι από τη στιγμή που οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου (σύμφωνα με το διάταγμα Παυλόπουλου, Π.Δ. 164/04, και τον ν. 3320/05) έπρεπε να είχε συνυπολογιστεί η προϋπηρεσία τους για να καταταγούν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους να πληρωθούν και τις διαφορές των αποδοχών που δικαιούνταν τουλάχιστον επί 5 χρόνια πριν από την κατάταξή τους. Συγκεκριμένα, αντί για περίπου 300 ευρώ μηνιαίως, οι καθαρίστριες δικαιούνταν γύρω στα 1.000 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχούν σε 14.000 ευρώ ετησίως με τα δώρα.
«Με τη δικαστική απόφαση γίνεται το πρώτο βήμα για να αρθεί η επί χρόνια προκλητική παραβίαση των δικαιωμάτων μίας από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων», επισήμαναν οι δικηγόροι των καθαριστριών Χ. Νικολουτσόπουλος, Π. Καμπίτης, σύμφωνα με το «Έθνος», τονίζοντας ότι η προνομιακή «απαλλαγή» του Δημοσίου από τις επιταγές της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι ανεκτή από την έννομη τάξη. Το Πρωτοδικείο έκρινε επίσης ανίσχυρη τη 2ετή παραγραφή των εναντίον του αξιώσεων, ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνεται ότι ήδη εκκρεμούν δεκάδες παρόμοιες μαζικές αγωγές από χιλιάδες καθαρίστριες.
tvxs

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου