Συνήγορος του Πολίτη: Ο κρατικός μηχανισμός σε κρίση

Η περιστολή των δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους», συμπεραίνει η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το 2010. Καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης στελεχών και μειωμένες υπηρεσίες πρόνοιας είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ως εφιαλτικές επισημαίνονται οι συνθήκες κράτησης μεταναστών στη χώρα.
Το 2010 κυριάρχησαν υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν σεκαθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, σε προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων, καθώς και στην ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισμούς.
Οι καταγγελίες των πολιτών παρέμειναν στα ίδια υψηλά επίπεδα (13.179) και το προηγούμενο έτος. Οι υποθέσεις τις οποίες εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούσαν κατά σειρά δήμους και κοινότητες, τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το ΙΚΑ, και τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αττικής.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης επισημάνθηκαν ως εφιαλτικές οι συνθήκες κράτησης μεταναστών που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα (δόθηκε έμφαση στον Έβρο). Άλλωστε, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα στους χώρους κράτησης της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Αερολιμένα Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι οι χώροι και οι συνθήκες κράτησης συνιστούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, «συμφωνήθηκε ότι θα απολυμανθούν άμεσα οι χώροι κράτησης, θα αντικατασταθεί αριθμός στρωμάτων, και θα πιεστεί η Περιφέρεια για την άμεση ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου χώρου κράτησης που έχει προβλεφθεί».
Κατά 30% αυξήθηκαν οι καταγγελίες αναφορικά με εργασιακά ζητήματα στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η έκθεση τονίζει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας.
Το 73,16% των βάσιμων αναφορών τις οποίες επεξεργάστηκε η ανεξάρτητη αρχή επιλύθηκε, αποκαθιστώντας το πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε ο εκάστοτε πολίτης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου