Τεράστια διαδήλωση στο Λονδίνο

Την ογκωδέστερη διαδήλωση από το 2003 (χρονιά της μαζικότατης αντιπολεμικής διαμαρτυρίας για το Ιράκ) γνώρισε σήμερα το Λονδίνο. Περίπου 400.000 πολίτες πλημμύρισαν την βρετανική πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενοι για τις δημοσιονομικές περικοπές της κυβέρνησης. Συντηρητικότερες εκτιμήσεις τους εκτιμούν περί τους 250.000
Καθηγητές, νοσοκόμες, γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και δεκάδες ακόμη τάξεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, με συνοδοιπόρους σε πολλές περιπτώσεις φοιτητές των λονδρέζικων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παρέλυσαν το κεντρικό Λονδίνο. Σους συγκεντρωμένους απηύθυνε χαιρετισμό και λόγο και ο αρχηγός των Εργατικών Έντι Μίλιμπαντ.

Οι διοργανωτές μιλούν για τη μεγαλύτερη -υποστηριζόμενη από συνδικάτα- διαμαρτυρία των τελευταίων 20 ετών. Περισσότερα από 800 λεωφορεία και δεκάδες συρμοί τραίνων από διάφορες περιοχές του νησιού συνέρρεαν όλη τη μέρα στο Λονδίνο καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτη την εξυπηρέτησή τους από τα προγραμματισμένα δρομολόγια.
Δεν είμαστε προνομιούχοι: «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους επικριτές μας είναι έτοιμοι να μας αποκαλέσουν αύριο ως "μειονότητα προνομιούχων" δηλώνει στον Guardian o Μπράντεν Μπάρμπερ, γενικός γραμματέας του κορυφαίου συνδικαλιστικού βρετανικού οργάνου (Trades Union Congress).«Όμως αυτό που ζητούν οι χιλιάδες των ανθρώπων που ήρθαν σήμερα στο Λονδίνο είναι ένα "Σχέδιο Β" προκειμένου να διασωθούν ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, να επανέλθουν οι άνεργοι στις δουλειές τους και να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσω της ανάπτυξης και της δικαιότερης φορολογίας», συνεχίζει ο Barber.Στην απογευματινή τους τοποθέτηση στο Χάϊντ Παρκ, οι αρχισυνδικαλιστές θα καταγγείλουν τις «ανάλγητες» περικοπές δαπανών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη θέσει σε κίνδυνο τις δουλειές 170.000 δημοτικών υπαλλήλων και άλλων 50.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Κάμερον πουλάει τα πάντα: Η συνομοσπονδία των βρετανικών σωματείων έχει απευθύνει έκκληση για ειρηνική διαδήλωση καλώντας τους συγκεντρωμένους να ακολουθήσουν συγκεκριμένη πορεία. Ωστόσο, στους δρόμους του Λονδίνου εμφανίστηκαν και φυλλάδια που ζητούσαν από τους διαδηλωτές να μην ακολουθήσουν την επισήμως προταθείσα διαδρομή και να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης μετά το τέλος της διαδήλωσης.Δεν έλειψαν τα επεισόδια. Κουκουλοφόροι πέταξαν μπογιές σε καταστήματα και τράπεζες κεντρικών εμπορικών οδών.
Υπάρχει πραγματικός θυμός: «Κανένα από τα δημόσια πεδία της οικονομίας μας δεν πρόκειται να προστατευθεί. Το NHS αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία του, αφού ο Ντέϊβιντ Κάμερον είναι πρόθυμος να πουλήσει υπηρεσίες αυτού σε οποιονδήποτε προμηθευτή, προκειμένου να το καταστήσει κερδοφόρο», υποστηρίζει ο Μπάρμπερ.«Η συμμετοχή αυτή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο», δηλώνει και ο γενικός γραμματέας του ισχυρύ συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι. «Υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα αυτή και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να τον εκδηλώσουν. Στα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές κυριαρχεί το σύνθημα «Οι περικοπές δεν είναι η θεραπεία».
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τεράστιο πρόγραμμα περικοπών των δημόσιων δαπανών ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων στερλινών.
ethnos online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου