Ρύθμιση για δάνεια

Η απόφαση αυτή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που είναι ήδη σε ισχύ, ελήφθη για να διευκολύνει οικονομικά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς έχουν υποστεί περικοπές τουλάχιστον κατά 15% στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ αναμένονται και νέες μειώσεις.
Η πρόβλεψη είναι να ρυθμιστούν τουλάχιστον 55.000 με 60.000 στεγαστικά, επισκευαστικά και δάνεια μικροβελτιώσεων φέτος.

Οι ρυθμίσεις αφορούν δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το 2005 και μέχρι την 1η Ιουλίου 2010. Ας σημειωθεί ότι την περίοδο 2005 έως τη 1η Ιουλίου 2010 χορηγήθηκαν 180.000 δάνεια και εκτιμάται ότι το 1 στα 3 από αυτά θα πάει σε καθεστώς ρύθμισης. Ηδη έχουν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις για ρυθμίσεις και έχουν εγκριθεί οι 3.500.
Ειδικότερα το ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο του νόμου 3867/201 για τη ρύθμιση οφειλών ιδιωτών, αποφάσισε: να παράσχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των στεγαστικών δανείων με το ισχύον επιτόκιο, καθώς και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια όλων των κατηγοριών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Οπως αναφέρουν στελέχη του ΤΠΔ, τα δάνεια που χορηγεί είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και εισπράττονται απευθείας από τον λογαριασμό. Με δεδομένο τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς ρύθμισης μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου 2011.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα: Στα στεγαστικά δάνεια (για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση κατοικίας) ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται κατά 5 ή 10 χρόνια με την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.
Στα επισκευαστικά δάνεια ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται κατά 5 ή 10 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 έτη.
Στα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων η διάρκεια αποπληρωμής επιμηκύνεται κατά 5 χρόνια και με την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΤΠΔ, οι δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους δεν θα πρέπει στη λήξη τους να υπερβαίνουν το 80ό έτος για τα στεγαστικά και τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων. Για τον λόγο αυτό παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης από 1 έως 9 χρόνια για τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια και από 1 έως 4 στα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τέλος στα φτηνά δάνεια
Τέλος τα «φτηνά» δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, απαγορεύεται η επιδότηση επιτοκίου για παροχή δανείων σε ιδιώτες.
Αντίθετα, δεν αλλάζει το καθεστώς δανειοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, με άλλες διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για να... σπάσει στα δύο το Ταμείο. Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία εσωτερικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών για τις εμπορικές (τραπεζικές) δραστηριότητες .
Μελλοντικά υπάρχει η δυνατότητα αυτός ο κλάδος να αποσχισθεί.
Να υπενθυμίσουμε πως προχθές η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προχώρησε στον ορισμό συμβούλων για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου, που θα ανοίξει τον δρόμο για πώληση ή εισφορά του τραπεζικού κομματιού σε κρατική τράπεζα (π.χ. ΑΤΕ).
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου