Έκρηξη ατομικών συμβάσεων

Μείωση αποδοχών έως και 35% µε ατοµικές συµβάσεις, έκρηξη των ευέλικτων µορφών απασχόλησης, µείωση ωραρίου (από 8ωρο σε 4ωρο ή ακόµη και κατά 4 ηµέρες την εβδοµάδα), µη καταβολή υπερωριών και δεδουλευµένων αλλά και ανυπαρξία ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό µείγµα στην αγορά εργασίας.
Η εφαρµογή των ειδικών επιχειρησιακών συµβάσεων µε τις µειώσεις µισθών εκτιµάταιαπό τα εργατικά συνδικάτα ότι θα είναι η χαριστική βολή στην αγορά εργασίας, που έχει µετατραπεί σε ζούγκλα. Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ροµπόλης, οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας παίρνουν µορφή χιονοστιβάδας και επισκιάζουν ακόµη και τις νεοσύστατες επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας. Ο ίδιος παρατηρεί ότι πολλές είναι οιεπιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που εφαρµόζουν ήδη τις ατοµικές συµβάσεις µε µείωση µισθών, ενώ καιάλλες επιχειρήσεις ετοιµάζονται να εφαρµόσουν τις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις. 
Και ενώ η ΓΣΕΕ ζητεί να ακυρωθεί η ειδική επιχειρησιακή σύµβαση εργασίας στη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. ∆ράµας (µε την οποία συµφωνήθηκε η µείωση µισθών κατά 9%), οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθµού των επιχειρησιακών και εργοστασιακών σωµατείων στην περιοχή, υπό την απειλή απολύσεων, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα διευκολύνει εκ των προτέρων την υπογραφή επιχειρησιακών συµβάσεων. 
Εκβιάζουν εργαζοµένους
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού ΚέντρουΣερρών Αλκης Απιδόπουλος κατήγγειλε πως στον νοµό σηµειώνονται µειώσεις µισθών, ακόµη και έως 35%, χωρίς επιχειρησιακές αλλά µε ατοµικές συµβάσεις. Υποστηρίζει ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων του νοµού κατάφεραν µέσω εκβιαστικών διληµµάτων να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, µε τις µισές εξ αυτώννα επιλέγουν την οδό της µετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε µερική. 
Υπό την απειλή της απόλυσης, υποστηρίζει ο κ. Απιδόπουλος, οι εργαζόµενοι δεν τολµούν καν να συγκροτήσουν επιχειρησιακά / εργοστασιακά σωµατεία και η µοναδική προστασία τους είναι αυτή που παρέχουν οικλαδικές συµβάσεις. Προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει θεσµικήθωράκιση των νόµιµων εργαζοµένων και πάταξη της µαύρης εργασίας, µε κατάθεση της µισθοδοσίας τους µέσω επιταγής ή τραπεζικού λογαριασµού. 
Αντιδράσεις ΓΣΕΕ για ΝΕΟΓΑΛ
Να ακυρωθεί η ειδική επιχειρησιακή σύµβαση εργασίας στη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. ∆ράµας ζητεί µε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχεικαµία απολύτως δικαιολογίακαι αιτιολογική βάση, ώστεη σύµβαση µεταξύ του σωµατείου και της εργοδοσίας της ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. να γίνει αποδεκτή». 
Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι στησυγκεκριµένη σύµβαση γίνεται επίκληση των συνθηκών ανταγωνισµού της αγοράς ως δικαιολογία για τη µείωση µισθών και επαναλαµβάνει την αντίθεσή τηςστον νόµο 3899/10, στον οποίο επισηµαίνει ότι δενέχει ληφθεί πρόνοια «ώστε να είναισαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποτελεί πλαίσιο γενικού δικαίου συλλογικής διαπραγµάτευσης, αλλά έσχατο µέτρο όταν η επιχείρηση απειλείται µε κλείσιµο ώστε να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας».
Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργακής
(από ΤΑ ΝΕΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου