113 Πτέρυγα μάχης και αεροπυρόσβεση



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε  ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Τζίμας,δήλωσε τα εξής:
« α. Με βάση το σχεδιασμό διασποράς αεροπορικών δυνάμεων που εκπονεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) προβλέπεται η παρουσία πυροσβεστικών αεροσκαφών στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης δεν αλλάζει το σχεδιασμό αυτό εξασφαλίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας, Θράκης και των νήσων του Βορείου Αιγαίου.
  
   β. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου, κλιμάκιο πέντε (5) CL-415 από το σύνολο των οκτώ (8) αεροσκαφών της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης μαζί με το απαραίτητο Ιπτάμενο και  τεχνικό προσωπικό, μετασταθμεύει από την 113 Πτέρυγα Μάχης στην 112 Πτέρυγα Μάχης και επιχειρεί από εκεί.
  
   γ. Η ενίσχυση  της 112 Πτέρυγας Μάχης με επιπλέον τεχνικό προσωπικό με κοινή εμπειρία στη συντήρηση των αεροσκαφών CL-415 και CL-215 θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασης των βλαβών και των απαραίτητων επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου, ενώ θα ελαχιστοποιήσει τις απαιτήσεις επικουρικών αποσπάσεων τεχνικών από άλλες Μονάδες της ΠΑ και την αποστολή αεροσκαφών στην ΕΑΒ για συντηρήσεις επιπέδου Μονάδας αλλά και αποκατάστασης βλαβών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της τεχνικής υποστήριξης των  αεροσκαφών CL-415 και CL-215, τη διατήρηση της διαθεσιμότητας σε υψηλά επίπεδα, την ελαχιστοποίηση του χρόνου συντήρησης καθώς και τη σημαντική μείωση του κόστους.
  
   δ. Το κόστος (φύλλα πορείας) του κλιμακίου αεροσκαφών CL-415 στην 113 Πτέρυγ Μάχης ανέρχεται ανά έτος στα 1,2 εκ. Ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος ωρών πτήσης των αεροσκαφών, το οποίο ανέρχεται στα 12.791,5 Ευρώ ανά ώρα για το CL-415, για τις μετακινήσεις από την 113 Πτέρυγα Μάχης προς την 112 Πτέρυγα Μάχης και προς θέσεις πυρκαγιών στην Νότιο Ελλάδα, καθώς επίσης και το κόστος μετακίνησης επιπλέον τεχνικού προσωπικού σε περιπτώσεις αποκατάστασης βλαβών.
  
  ε. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (113 Πτέρυγα Μάχης) δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο της Μοίρας σε αντίθεση με την 112 Πτέρυγα Μάχης όπου οι καιρικές συνθήκες συνήθως είναι καλύτερες, εξασφαλίζοντας περισσότερες  ημέρες πτήσεων.
  
 στ. Από το 2006 μέχρι και σήμερα το ποσοστό χρησιμοποίησης των αεροσκαφών CL-415 σε πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται κάτω του 5%, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησής τους σε πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν από το ύψος των Ιωαννίνων και νοτιότερα κυμαίνεται άνω του 95%.
  
Γίνεται προφανές από τα στοιχεία που παρέθεσα ότι η απόφασή μας ελήφθη,
συνεκτιμώντας όλες τις επιμέρους παραμέτρους, χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών και με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ φάνηκε, για μια ακόμη φορά, ότι δε γνωρίζει τα θέματα, στα οποία αναφέρεται και κινείται στην κριτική του με
όρους στείρας και κοντόφθαλμης αντιπολίτευσης. Εάν ο στόχος του δεν ήταν ο μικροπολιτικός εντυπωσιασμός θαμπορούσε να ζητήσει να τον ενημερώσω για το θέμαπριν προχωρήσει στη δήλωσή του

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου