Οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τη φοροδιαφυγή


Όταν δεν μπορείς να πατάξεις τη φοροδιαφυγή, τότε τα...παίρνεις από τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Είναι η κλασσική συνταγή. Ισχύει δεκαετίες τώρα και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και το φορολογικό σύστημα συνολικά με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.
Είναι η ίδια λογική που οδήγησε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στη θέση των φορολογικών υποζυγίων και η οποία διαιωνίζεται όσο η παραοικονομία κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και η φοροδιαφυγή στερεί από τον προϋπολογισμό δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτέρευσε, αφού οι αδυναμίες των κυβερνήσεων, η αδρανοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών, τα λανθασμένα μηνύματα προς την αγορά και η ύφεση εκτόξευσαν τη φοροδιαφυγή στα ύψη . Το συμπέρασμα είναι πως οι κυβερνήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη φοροδιαφυγή.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. από την οποία η κυβέρνηση έβαλε το ταμείο λιγότερα από εκείνα που προσδοκούσε.
Στην προκειμένη περίπτωση το κακό δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή, αλλά και το γεγονός ότι οι ειλικρινείς φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά τις «τρύπες» που αφήνουν οι φοροφυγάδες.
Η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει τη χρυσή ευκαιρία να δείξει ότι στο θέμα της φοροδιαφυγής κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πως όταν στρέφεται κατά των φοροφυγάδων το εννοεί πραγματικά.
Εξάλλου, με την πάταξη της φοροδιαφυγής, την παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων δεν ωφεληθούν μόνο τα δημόσια ταμεία, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.
Του Θανάση Λυρτσογιάννη                                           
http://www.imerisia.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου