Κύριε υπουργέ, στήνεται «πάρτυ» εκατομυρίων;


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μου ήταν συμπαθής. Ξέρει το αντικείμενο του, «το έχει», είναι από τους πιο αποτελεσματικούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σ΄ένα θέμα, όμως, νομίζω ότι είναι μάλλον οff: το κοινοτικό πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας», ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει πεντάμηνες συμβάσεις προς 625 ευρώ το μήνα, για 55.000 ανέργους σε όλη τη χώρα.

Κύριε υπουργέ, δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε αλλά θα γίνει της …ΜΚΟ! Φωτιά έχει ανάψει η ιδέα σας να βάλετε μεσάζοντες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να διεκδικούν μαζί με δήμους, εργατικά κέντρα, άλλους φορείς, εταιρείες (!), τμήματα του προγράμματος ανά νομό και περιφέρεια, προσδοκώντας να πάρουν ένα κομμάτι της πίττας που αγγίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ (προμήθεια 5%).
Τέσσερις παρατηρήσεις έχω:
1. Τι χρειάζονται οι μεσάζοντες σ΄ ένα τέτοιο πρόγραμμα, είτε πρόκειται είτε δεν πρόκειται για ΜΚΟ; Το υπουργείο Εργασίας υποτίθεται ότι είναι σε επαφή με το ΑΣΕΠ από τις αρχές Ιουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των προσώπων, όπως σεις είπατε. Η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, εφόσον είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική, καθιστά αυτομάτως άχρηστη την όποια ΜΚΟ ή άλλο μεσάζοντα.Δήμοι, φορείς, ΜΚΟ κλπ. θα μπορούσαν να επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια, αλλά να κάνουν τζάμπα τη δουλειά, ώστε τα λεφτά της προμήθειας των περίπου 10 εκατομμυρίων -το ξαναγράφω το ποσόν γιατί είναι προκλητικά υψηλό!- να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση χιλιάδων επιπλέον ανέργων πέραν των 55.000.
Εκτός κι αν στήνεται ένα πάρτυ για να συμμετάσχουν περισσότεροι… Αλλο λόγο δεν βλέπω, ειλικρινά.
2. Οι ΜΚΟ έχουν ένα αμαρτωλό παρελθόν αδιαφάνειας -και ενίοτε διαφθοράς- στη συντριπτική πλειονότητα τους. Όπου ρέει χρήμα, σπεύδουν. Ο πακτωλός χρημάτων που έπεσε στο υπουργείο Εξωτερικών προς τις ΜΚΟ ακόμη ερευνάται… Αναζητείται Σέρλοκ Χόλμς για να βρει ποιες πήραν πόσα και για ποιο σκοπό από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων!
3. Κύριε υπουργέ, σας άκουσα να δηλώνετε στο “Βήμαfm” ότι «όποιοι και αν είναι, όπου και αν είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες δεν είναι το μείζον, το μείζον είναι ότι εμείς θα διασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος». Και, όμως, έχει τεράστια σημασία ποιοι είναι πίσω (ΜΚΟ, εταιρείες κλπ) που υπήρχαν ή στήθηκαν εν μία νυκτί, όπως συνέβη με εκείνη των συνεργατών του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Κουτμερίδη, στους οποίους μάλιστα έκανε τη …χάρη να τους παραχωρήσει τα τηλέφωνα του γραφείου του για κάποια 24ωρα, με αποτέλεσμα να τον καταγγείλει με ομόφωνη δήλωσή της ακόμη και η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ.
4. Ο μεγάλος εμφύλιος, όμως, θα ξεσπάσει όταν θα αρχίσει η επιλογή των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Εκεί να δείτε τι μαχαίρια θα βγουν ανάμεσα στα «δικά μας παιδιά» και στων άλλων. Όπου δεν προχωρήσει το αλιζφερίσι -εγώ θα βάλω αυτούς κι εσύ εκείνους- τοπικές του ΠΑΣΟΚ θα σφαχτούν μεταξύ τους, η αντιπολίτευση θα κλιμακώσει τις καταγγελίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις και πάει λέγοντας.
Η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα της “κοινωνικής εργασίας” θα είναι μια ανάσα για όσους ενταχθούν. Καθήκον της κυβέρνησης, αλλά και δικό σας κύριε Κουτρουμάνη, είναι να προσπεράσετε κομματικά κίνητρα και σκοπιμότητες και να διασφαλίσετε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας. Οχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Μέχρι τώρα, δυστυχώς στέλνετε τα αντίθετα μηνύματα. Ξεχνάτε το πιο βασικό. Οτι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να δηλώνει τίμια, αλλά και να το δείχνει.
Χριστίνα Κοραή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου