«Φόρμουλα» με την οποία διατηρείται σημαντικό μέρος των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν μέσω επιδομάτων οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Το μοντέλο που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπει:
1. Μέρος του ποσού που σήμερα καταβάλλεται μέσω των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό. Το υπόλοιπο θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται εν είδει όμως «προσωπικής διαφοράς», για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία των υπαλλήλων. Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει και ξεκινήσουν να χορηγούνται αυξήσεις στο Δημόσιο, τότε η «προσωπική διαφορά» θα βαίνει μειούμενη. Κάθε φορά που θα προβλέπεται η χορήγηση αύξησης στο βασικό μισθό θα υπάρχει αντίστοιχο «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς και σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει εξισορρόπηση σε ορίζοντα επταετίας.
2. Για ένα 10% των εν ενεργεία υπαλλήλων, πιθανόν εκείνων που απολαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές μέσω επιδομάτων, θα τεθεί πλαφόν στο ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα λαμβάνουν.
3. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο δεν θα λαμβάνουν καμία «προσωπική διαφορά».
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν παράλληλα πως εξοικονόμηση μέσω των προωθούμενων ρυθμίσεων θα προέλθει:
Εξαιτίας της μη καταβολής προσωπικής διαφοράς στους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο.
Εξαιτίας του κύματος συνταξιοδότησης που παρατηρείται.
Και τέλος λόγω του ότι η προσωπική διαφορά δεν θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου.
Την ίδια ώρα υπάρχουν εισηγήσεις να επιβληθεί ακόμη και ποσόστωση στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αλλάζουν βαθμό, καθώς στο νέο μισθολόγιο η μισθολογική εξέλιξη θα συναρτάται άμεσα με τη βαθμολογική, κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό θα περιορισθεί ο αριθμός των δικαιούχων για αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να υπάρξουν ενδιάμεσα μισθολογικά κλιμάκια μεταξύ των βαθμών.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο τέθηκε χθες επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το θέμα πάντως αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας, τεχνικά κλιμάκια της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει το νέο έλεγχο της οικονομίας από τον οποίο θα κριθεί η κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας το Σεπτέμβριο. Οι επικεφαλής της τρόικας, που θα κάνουν και την τελική αξιολόγηση, αναμένονται στην Αθήνα ίσως και αύριο το βράδυ και θα ξεκινήσουν επαφές από την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως ο έλεγχος της οικονομίας αυτή τη φορά διεξάγεται υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν αφενός η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και η διογκούμενη ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο πως πρέπει να αποφευχθούν σημαντικές αποκλίσεις στο στόχο για το έλλειμμα, οι πιέσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναπόφευκτα αναμένεται να ενταθούν για ακόμη πιο δραστικές περικοπές δαπανών.
Υπενθυμίζεται πως ήδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που είτε κατείχαν ή δικαιούνταν μέχρι την 30ή Ιουνίου του 2011. Από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20 ? 41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280 - 481 ευρώ, ετησίως. Από την 1η Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα αλλά και στις υπερωρίες
Του Ηλία Μπενέκου και της Ελευθερίας Αρλαπάνου